Τι είναι τα microgreens;
Τα microgreens είναι μικρά λαχανικά με ύψους περίπου 2,5-7,5 εκατοστά. Eχουν αρωματική γεύση και συμπυκνωμένο θρεπτικό περιεχόμενο σε διάφορα χρώματα και υφές. Θεωρούνται φυτά baby και βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα φύτρα και τα baby πράσινα λαχανικά. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα φύτρα που δεν έχουν καθόλου φύλλα. Τα φύτρα επίσης έχουν έναν πολύ μικρότερο κύκλο ανάπτυξης 2-7 ημερών, ενώ τα microgreens συνήθως συλλέγονται σε 7-21 ημέρες μετά τη βλάστηση, όταν προκύψουν τα πρώτα αληθινά φύλλα του φυτού.
Τα microgreens μοιάζουν με τα λαχανικά baby στο γεγονός ότι μόνο τα στελέχη και τα φύλλα τους θεωρούνται βρώσιμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με εκείνα είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος, μπορούν να αγοραστούν ολόκληρα και να κοπούν στο σπίτι, παραμένοντας «ζωντανά» μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθούν.
Τα microgreens είναι πολύ βολικά για να αναπτυχθούν, καθώς μπορούν να καλλιεργηθούν σε ποικίλες τοποθεσίες, όπως σε υπαίθριους χώρους, σε θερμοκήπια, ακόμα και στο περβάζι σας.
Διαφορετικοί τύποι microgreens
Τα microgreens μπορούν να καλλιεργηθούν από πολλούς διαφορετικούς τύπους σπόρων. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες παράγονται με σπόρους από τις ακόλουθες φυτικές οικογένειες:
- Kραμβοειδή: Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, ραπανάκι και ρόκα
- Αστεροειδή: Mαρούλι, έλατο, σταμναγκάθι και ραδίκι
- Σελινοειδή: Aνηθος, καρότο, μάραθο και σέλινο
- Αμαρυλλιδοειδή: Σκόρδο, κρεμμύδι, πράσα
- Αμαρανθοειδή: Αμάραντος, κινόα, σέσκουλο, τεύτλα και σπανάκι
- Κολοκυνθοειδή: Πεπόνι, αγγούρι και κολοκύθα
- Τα δημητριακά, όπως το ρύζι, η βρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι, καθώς και τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές, αναπτύσσονται μερικές φορές και σε microgreens.
Τα microgreens ποικίλλουν ανάλογα με τη γεύση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ουδέτερη έως πικάντικη, ελαφρώς ξινή ή ακόμα και πικρή, ανάλογα με την ποικιλία. Σε γενικές γραμμές, η γεύση τους θεωρείται ισχυρή και συμπυκνωμένη.
Τα microgreens είναι θρεπτικά
Τα microgreens είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους ποικίλλουν ελαφρώς, οι περισσότερες ποικιλίες τείνουν να είναι πλούσιες σε κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό. Είναι επίσης σπουδαία πηγή ωφέλιμων φυτικών ενώσεων όπως τα αντιοξειδωτικά.
Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά είναι συγκεντρωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών, ανόργανων και αντιοξειδωτικών από την ίδια ποσότητα ώριμων πράσινων λαχανικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στα microgreens μπορεί να είναι έως και εννέα φορές υψηλότερα απ’ αυτά που έχουν τα ώριμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης περιέχουν μια ευρύτερη ποικιλία πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών σε σχέση με τα ώριμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Tα οφέλη για την υγεία από τα microgreens
Η κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ευεργετικών φυτικών ενώσεων.
Τα microgreens περιέχουν παρόμοιες και συχνά μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών. Ως εκ τούτου, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο των ακόλουθων ασθενειών:
Καρδιακές παθήσεις: Τα microgreens είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και «κακής» χοληστερόλης (LDL).
Αλτσχάιμερ: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν υψηλές ποσότητες πολυφαινολών, μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
Διαβήτης: Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτού του τύπου του στρες που εμποδίζει τη ζάχαρη να εισέλθει σωστά στα κύτταρα. Τα microgreens χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Ορισμένοι καρκίνοι: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά εκείνα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου. Τα πλούσια σε πολυφαινόλες microgreens έχουν παρόμοια αποτελέσματα.