Προέλευση μπρόκολου και γενικά χαρακτηριστικά
Το μπρόκολο μας έρχεται από την Ιταλία. Είναι συγγενής με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών. Είναι φυτό της οικογένειας Cruiferae, Σταυρανθή στα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπρόκολου στην Ελλάδα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και στην παραγωγή βιολογικού μπρόκολου.
Το βιολογικό μπρόκολο μοιάζει πολύ με το κουνουπίδι. Η βασική του διαφορά βρίσκεται στην ανθοκεφαλή. Το μπρόκολο, εκτός από την κεντρική, αναπτύσσει και μικρότερες ανθοκεφαλές εκεί που βγαίνουν τα φύλλα του.
Καλλιέργεια μπρόκολου στην Ελλάδα
Η παραγωγή του μπρόκολου στην Ελλάδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι μεγάλη, παρά την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις το 0,45% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το μπρόκολο δεν είναι πολύ απαιτητικό στην καλλιέργειά του. Είναι ανθεκτικό στο κρύο, αρκεί να μην υπάρξει παγετός. Χρειάζεται χώμα πλούσιο και γόνιμο, με πολύ υγρασία και καλή αποστράγγιση. Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν απευθείας ή να μεταφερθούν τα νεαρά φυτά από σπορείο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπρόκολου. Κάποιες έχουν κεφάλι με έντονο πράσινο χρώμα όπως η Volta και η Fellow, άλλες έχουν πιο βαθύ χρώμα όπως η Calabrese, Penta και Fidel και άλλες έχουν μωβ κεφάλι όπως η Violet Queen και η Violetto.
Ποια εποχή θα βρούμε βιολογικό μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που χρειάζεται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί. Στην αγορά θα βρούμε αυτό το πολύτιμο για την υγεία μας λαχανικό από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Σαφώς η τιμή του εξαρτάται από την εποχή. Έτσι είναι λογικό στην καρδιά του χειμώνα, που το μπρόκολο βρίσκεται σε αφθονία και η προσφορά είναι μεγάλη, να είναι πιό φθηνό σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίου, που μόλις έχει πρωτοεμφανιστεί στην αγορά.
Εμείς στοbiokalathi προτείνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται φρέσκα και το κάθε ένα στην εποχή του, για να μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη.
Το μπρόκολο μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που το έχουν σαν κύριο συστατικό τους, ή το περιλαμβάνουν στα υλικά τους. Μπορεί να καταναλωθεί εξίσου ωμό ή και μαγειρεμένο, με διαφορετικά οφέλη σε κάθε περίπτωση.
Ωμό μπορούμε να το τεμαχίσουμε και να το προσθέσουμε σε σαλάτες. Έτσι διατηρεί όλες τις βιταμίνες του και επιπλέον ο τεμαχισμός απελευθερώνει ένα ένζυμο που περιέχεται στο μπρόκολο, η μυροσινάση, που με τη βοήθειά της παράγεται μία αντικαρκινική ουσία, η σουλφοραφάνη. Όσο περισσότερο τεμαχίζεται το μπρόκολο, τόσο περισσότερη μυροσινάση παράγεται, γι’ αυτό και συνιστάται καλή μάσηση.
Το ελαφρύ μαγείρεμα του μπρόκολου στον ατμό ή ένα ελαφρύ σοτάρισμα, μπορεί να μας δώσει όλη τη γεύση χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία. Ακόμη ελευθερώνει και κάποια επιπλέον συστατικά του με αντικαρκινική δράση. Αντίθετα, το εξαντλητικό μαγείρεμα και το βράσιμο μέσα σε μεγάλη ποσότητα νερού καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχει το μπρόκολο.
Τα συμπεράσματά μας για το βιολογικό μπρόκολο και την συμβολή του στην υγεία μας
Όπως βλέπουμε, το βιολογικό μπρόκολο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό για την υγεία μας με τεράστια θρεπτική και διατροφική αξία. Η καθημερινή κατανάλωσή του το καθιστά έναν εκπληκτικό σύμμαχο. Προσθέστε, λοιπόν, το μπρόκολο στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας!