Προέλευση μπρόκολου και γενικά χαρακτηριστικά

Το μπρόκολο μας έρχεται από την Ιταλία.  Είναι συγγενής με το κουνουπίδιτο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών.  Είναι φυτό της οικογένειας CruiferaeΣταυρανθή στα ελληνικά.  Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπρόκολου στην Ελλάδα εξαπλώνεται όλο και περισσότερολόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησηςΤο ίδιο συμβαίνει και στην παραγωγή βιολογικού μπρόκολου.

Το βιολογικό μπρόκολο μοιάζει πολύ με το κουνουπίδι.  Η βασική του διαφορά βρίσκεται στην ανθοκεφαλή.  Το μπρόκολοεκτός από την κεντρικήαναπτύσσει και μικρότερες ανθοκεφαλές εκεί που βγαίνουν τα φύλλα του.

Καλλιέργεια μπρόκολου στην Ελλάδα

Η παραγωγή του μπρόκολου στην Ελλάδαόπως αναφέραμε και παραπάνωδεν είναι μεγάληπαρά την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις το 0,45της παγκόσμιας παραγωγής.

Το μπρόκολο δεν είναι πολύ απαιτητικό στην καλλιέργειά του.  Είναι ανθεκτικό στο κρύοαρκεί να μην υπάρξει παγετός.  Χρειάζεται χώμα πλούσιο και γόνιμομε πολύ υγρασία και καλή αποστράγγιση.  Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν απευθείας ή να μεταφερθούν τα νεαρά φυτά από σπορείο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπρόκολου.  Κάποιες έχουν κεφάλι με έντονο πράσινο χρώμα όπως η Voltκαι η Fellowάλλες έχουν πιο βαθύ χρώμα όπως η CalabresePentκαι Fideκαι άλλες έχουν μωβ κεφάλι όπως η VioleQueeκαι η Violetto.

Ποια εποχή θα βρούμε βιολογικό μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που χρειάζεται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί.  Στην αγορά θα βρούμε αυτό το πολύτιμο για την υγεία μας λαχανικό από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Σαφώς η τιμή του εξαρτάται από την εποχή.  Έτσι είναι λογικό στην καρδιά του χειμώναπου το μπρόκολο βρίσκεται σε αφθονία και η προσφορά είναι μεγάληνα είναι πιό φθηνό σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίουπου μόλις έχει πρωτοεμφανιστεί στην αγορά.

Εμείς στοbiokalathi προτείνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται φρέσκα και το κάθε ένα στην εποχή τουγια να μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη

Το μπρόκολο μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους.  Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που το έχουν σαν κύριο συστατικό τουςή το περιλαμβάνουν στα υλικά τους.  Μπορεί να καταναλωθεί εξίσου ωμό ή και μαγειρεμένομε διαφορετικά οφέλη σε κάθε περίπτωση.

Ωμό μπορούμε να το τεμαχίσουμε και να το προσθέσουμε σε σαλάτες.  Έτσι διατηρεί όλες τις βιταμίνες του και επιπλέον ο τεμαχισμός απελευθερώνει ένα ένζυμο που περιέχεται στο μπρόκολοη μυροσινάσηπου με τη βοήθειά της παράγεται μία αντικαρκινική ουσίαη σουλφοραφάνη.  Όσο περισσότερο τεμαχίζεται το μπρόκολοτόσο περισσότερη μυροσινάση παράγεταιγι’ αυτό και συνιστάται καλή μάσηση.

Το ελαφρύ μαγείρεμα του μπρόκολου στον ατμό ή ένα ελαφρύ σοτάρισμαμπορεί να μας δώσει όλη τη γεύση χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία.  Ακόμη ελευθερώνει και κάποια επιπλέον συστατικά του με αντικαρκινική δράση.  Αντίθετατο εξαντλητικό μαγείρεμα και το βράσιμο μέσα σε μεγάλη ποσότητα νερού καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχει το μπρόκολο.

Τα συμπεράσματά μας για το βιολογικό μπρόκολο και την συμβολή του στην υγεία μας

Όπως βλέπουμετο βιολογικό μπρόκολο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό για την υγεία μας με τεράστια θρεπτική και διατροφική αξία.  Η καθημερινή κατανάλωσή του το καθιστά έναν εκπληκτικό σύμμαχοΠροσθέστελοιπόντο μπρόκολο στην καθημερινή σας διατροφή.  Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας!